Voorkom een boete van Inspectie SZW – Zorg dat u RI&E op orde is!

De Inspectie SZW mag nu meteen boetes uitdelen als blijkt dat een bedrijf zijn risico’s op de werkvloer niet in kaart heeft gebracht.

Risico’s op een rij voor veilig en gezond werken

Al 25 jaar zijn werkgevers verplicht om de gevaren voor de gezondheid van werknemers te inventariseren. Die gevaren zijn in elk bedrijf anders. Een bedrijf moet de risico’s op locatie waar zijn werknemers actief zijn op een rij zetten en daarna de kans inschatten dat een bepaald risico zich manifesteert. Door het aldus inventariseren en evalueren van de gevaren zijn akelige gevolgen voor werknemers te voorkomen, of tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Wanneer dit niet door de werkgever wordt gedaan, dan riskeert men boetes van Inspectie SZW.

Meer dan helft van bedrijven heeft nog geen RI&E

Helaas is gebleken dat nog altijd minder dan de helft van de bedrijven over zo’n risico-inventarisatie en -evaluatie oftewel RI&E beschikt. Staatssecretaris Van Ark kondigde al eerder aan dat zij hierop actie wilde nemen. En inmiddels is het dan zover: de inspectie mag direct boetes uitdelen aan tekortschietende bedrijven.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat uw onderneming een boete krijgt vanwege het ontbreken van een RI&E en een plan van aanpak, is het zaak om nu aan de slag te gaan.

Hieronder de belangrijkste stappen die u moet zetten bij het uitvoeren van een RI&E in uw organisatie:

Kijk of er een reeds bestaande RI&E is voor uw organisatie, en deze niet ouder is dan vier jaar. Als de RI&E ouder is dan vier jaar maak dan een nieuwe RI&E.
Als er een RI&E aanwezig is kijk dan ook of er een plan van aanpak aanwezig is en of deze nog actueel is. Is er geen plan van aanpak? Maak dan een nieuwe gebaseerd op de (geactualiseerde) RI&E.

Een nieuwe RI&E maken
Als u een nieuwe RI&E moet maken, dan kunt u dit zelf doen of eventueel uitbesteden aan hiervoor opgeleide specialisten van Swilion Business Support (SBS). Als u dit wenst uit te besteden, dan zijn wij u graag van dienst bij het opstellen van een RI&E en Plan van Aanpak dat aan alle wettelijke eisen voldoet.

Share
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.